Впровадження інноваційних виробничих технологій

На базі ДНЗ «Херсонське вище професійне училище ресторанного господарства» 14.12.2017 року відбулося обласне засідання школи професійної майстерності заступників директорів з навчально-виробничої роботи ПТНЗ «Пошук».

На початку заходу з вітальним словом до усіх присутніх звернувся директор ДНЗ ХВПУРГ Клоков О. В., який зазначив, що педагогічний колектив училища впевнено крокує у дослідженні та засвоєнні нових виробничих технологій, у підготовці кваліфікованих кухарів, кондитерів та офіціантів. Олександр Володимирович висловив сподівання на майбутні звершення педагогічного колективу та учнів, адже від їх ідей, творчої думки та працьовитості залежить майбутнє України, рідного краю.

Продовжила роботу школи директор НМЦ ПТО у Херсонській області Ткаченко С. П. , яка підкреслила, що сьогодення висуває нові вимоги до оновлення змісту ПТО, запровадження інноваційних педагогічних та виробничих технологій, пошуку нових форм і методів організації навчального процесу. Це ще раз підтверджує необхідність випереджувальної освіти, орієнтованої на здобуття нових фундаментальних знань, вивчення процесів та новітніх технологій.

Заступник директора з навчальної роботи, Солов’ян А. Я., поділився з колегами області, досвідом роботи та презентував професійні досягнення педагогічного колективу у впровадження нових виробничих технологій.  Андрій Якович підкреслив, що опрацьовані такі технології підлягають обговоренню на засіданні методичної комісії з наступним внесенням до робочої навчальної програми з професійно-теоретичного та професійно-практичного навчання. Якщо врахувати, що відповідно до нових Державних стандартів 2017 року, до змісту професійних компетентностей, внесено  приготування страв за сучасними складними технологіями,- то педагоги  нашого навчального закладу йдуть в ногу з часом, стають обізнаними у сфері всіх тенденцій розвитку ресторанного господарства, активно залучають учнів до пошуку та  використання нових виробничих технологій.

Презентація педагогічного досвіду, з теми заходу, відбулася шляхом проведення майстер-класів. І першим відкрив роботу своєї педагогічної майстерні майстер в/н І категорії  Медвідь В. А. разом зі своїм вихованцем Осколковим Максимом (учень групи К-419). Вони поділилися новими рецептами   приготування морепродуктів  з використанням сучасної технології низькотемпературного режиму Sous Vide (під вакуумом) та сучасного професійного устаткування. Завдяки  вакуумній технології, не тільки зберігається максимальна кількість вітамінів, але і приготовлені страви отримують унікальну текстуру (не рибні морепродукти  неймовірно м’які та мають несподівано насичений, добре збережений смак). Була продемонстрована техніка приготування восьминогів Sous Vide та різотто з додаванням чорнила каракатиці і тушкованих овочів, яка вразила  присутніх неординарним підходом до приготування традиційних страв.  Неповторною перлиною смаку стали кальмари, фаршировані м’ясом курки, Неочікувано? Так! Саме в цьому і є мистецтво приготування страв в стилі «ф’южн», поєднання двох, на перший погляд непоєднуваних смакових концепцій, і перетворення всього цього на дивно смачну, своєрідну і цілком гармонійну страву.



Продовжили презентацію нових технологій з професії «кондитер» майстер виробничого навчання І категорії Пержинська Т.П. і майстер в/н Антонюк А.С. Вони показали гостям: виготовлення об’ємних фігур з застосуванням техніки лиття шоколаду та використання 3-Д форм із полікарбонату; техніку штрихового малюнку; різноманітні прийоми  для виготовлення елементів оздоб. І, як результат роботи за такими технологіями, стала Новорічна шоколадна композиція: ялинки,будинок, олені, зайчики. санчата з цукерками ручної роботи, новорічні кульки. Майстри в/н об’єднали декоративні елементи  у єдиний художній задум, де центром композиції стала об’ємна фігура Санта Клауса. Така композиція підняла гостям настрій, навіяла приємне відчуття прийдешнього свята.


Завершили серію майстер – класів майстер в/н І категорії Шахнюк Л. А. і її учень Чумаченко Олег. Майстри заходу перетворили технологічну лабораторію в хімічну та презентували свої досягнення в засвоєнні сучасної технології сферифікація. Це одна з найбільш вражаючих технік, яка  дозволяє укладати рідини і деякі продукти в сферичні оболонки.  Присутні поринули в захоплюючий світ модної і трендово-модерністської кухні. Використання сучасних матеріалів, інструментів, пристроїв та якісної сировини дали можливість поділитися із присутніми секретами сферифікації.  Приготовлені горохові сфери було запропоновано для декору страв, а пророщена пшениця (мікрогрін) для декору тарілок.


Отже, професійна майстерність – завжди є плодом досить тривалої практичної праці педагога, праці осмисленої, наповненої роздумами над усілякими проблемами своєї професійної діяльності. А системне впровадження сучасних виробничих технологій – сприяє позитивним зрушенням у роботі ДНЗ «Херсонське вище професійне училище ресторанного господарства» і дає можливість здійснювати підготовку кваліфікованого, конкурентоспроможного на ринку праці робітника.